Media zachęcają do zdrowego stylu życia. Zarówno gazety, jak i radio, internet i telewizja próbują zadbać o to, byśmy się odpowiednio odżywiali i włączyli do planu dnia gimnastykę. Niestety dla większości nie jest to łatwe, a celebryci zdają się nie zauważać problemów przeciętnego człowieka. Fit jedzenie jest drogie, a czasu na trening nie starcza, gdy trzeba iść do pracy, zająć się dzieciakami i przy okazji czuwać nad tym, by w domu wszystko było w porządku. Jednak wolne chwile się zdarzają i wtedy dobrze wykorzystać je na przyrządzenie wartościowych posiłków.
Danie dla mięsożercy
Tradycyjny polski dom nie obejdzie się bez wędliny. Jej przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy wysokiej jakości mięso, sznurek wędliniarski, przyprawy i dodatki – te ostatnie wedle upodobań kucharza. Upichcenie smakowitej pieczeni nie jest pracochłonne, a usunięcie z niej sklepowych konserwantów sprawi, że będzie posiadać wydłużony termin ważności oraz znakomicie wpisze się w wytyczne dietetyków.
Efektywne schładzanie
Zamrażanie dań gwarantuje ich dłuższe przechowanie. Narzędziem pozwalającym szybko obniżyć temperaturę posiłków jest szokówka. Efektywność tego akcesorium, zresztą podobnie jak artykułu, jakim jest choćby sznurek wędliniarski, polega na tym, że może być wykorzystywane zarówno w domu, jak i zakładach zajmujących się przetwórstwem żywności. Zasada działania urządzenia zwanego szokówka jest bardzo prosta – wkładasz gorące danie, by po określonym czasie wyciągnąć je zmrożone przy zachowaniu wszystkich wartości odżywczych.