Klient, przychodząc do restauracji czy pubu, ma duże oczekiwania. Istnieją pewne standardy – takie absolutne minimum. Na początek odwiedzający skupia się na wystroju wnętrza. Analizuje, czy dobrze się w nim czuje. Później przenosi uwagę na obsługę: czy ta z kolei jest miła i kompetentna, a przede wszystkim pomocna.

Po złożeniu zamówienia weryfikuje czas oczekiwania, a gdy trunek lub danie zostanie dostarczone, dogłębnie analizuje jego smak. Dokładnie lustruje także czystość i poziom zużycia naczyń, z których spożywa jedzenie czy napój. Jeżeli jest ukontentowany, daje solenny napiwek i z upływem dni coraz chętniej wraca, jeśli natomiast lokal nie przypadł mu do gustu, uiszcza opłatę z karty i odchodzi, nigdy już tam nie zaglądając. Wiele istotnych, ale niewielkich detali składa się na sukces właściciela biznesu. A do tych najmniejszych zaliczają się akcesoria używane przez kucharza i barmana.

Magik w kuchni

Mistrz sztuki kulinarnej z niczego potrafi wyczarować posiłek zachwycający gości. Potrzebne są mu do tego odpowiednie składniki, wiedza oraz zazwyczaj sekretny przepis. Każdy lubi mieć jakieś tajemnice. Jednak choćby włożył on niesamowicie ogromny wysiłek w pracę, to i tak spełznie ona na niczym, gdy na podorędziu nie będzie posiadać przydatnych narzędzi. Do takich z całą pewnością kwalifikują się szczypce kuchenne. Przysłużą się do mieszania, obracania, pieczenia, smażenia i nakładania. Szczypce kuchenne z powodzeniem zastępują szpikulce i widelce, a ich ergonomia sprawia, że można na nie liczyć przez długi czas.

Fachowiec za barem

Zawód barmana to ciężki kawałek chleba. Należy mieć niebagatelną wiedzę z dziedziny alkoholi, ale też wprawną rękę i bystre oko. Nawet z pozoru tak trywialne nalanie piwa musi zostać wykonane profesjonalnie, by złocisty trunek zasmakował klientowi i sprawił mu przyjemność. Wysokiej jakości szklanka do piwa pomoże uzyskać nie tylko atrakcyjny wizualnie efekt, ale i uwydatni walory smakowe napoju. Ponadto trwała szklanka do piwa wytrzyma niejeden silnie przybijany toast.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *